"Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema! "
Galateni 1:8

Gandul zilei 01.05.2022


       ”Cei care se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului, care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie.”(Psalmul 125:1)

        Această afirmație se bazează pe o comparație, care include două elemente: cei care se încred în Domnul și muntele Sionului.
        Încrederea, credința celor la care se referă psalmistul, m-a dus cu gândul la definiția credinței din Evrei 11, ” o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite”.
        Cartea Psalmilor este plină de declaratii ale increderii (”În El mi se încrede inima și sunt ajutat”, ”ori de câte ori mă tem, mă încred in Tine”, ”mă încred în Dumnezeu și nu mă tem de nimic”...) și îndemnuri la încredere în Dumnezeu ("Încredeți-vă în Domnul pe vecie”,”Popoare, în orice vreme, încredeți-vă în Domnul”, ”Nu vă încredeți în cei mari”, ”Încrede-te în Dumnezeu și fă binele!”…) Încrederea manifestată de copilul Domnului este urmată de promisiuni: va fi săturat din belșug, va fi ferice, le va fi înnoită puterea, îi așteaptă o mare răsplătire.
       Învățăm în cine să nu ne încredem și consecințele încrederii în altcineva sau altceva, și nu în Dumnezeul Atotputernic.
        Așadar, în încredere stă tăria noastră. Psalmistul aseamănă această tărie cu cea a muntelui Sionului. Ce știm despre acest munte?
        Sion este numele vechii fortărețe iebusite din Ierusalim, apoi a cetății lui David din zona colinei sau muntelui cu același nume din S-E Ierusalimului de azi. Cuvântul Sion se regăsește de mai mult de 150 de ori în Biblie. În cele din urmă Sion e folosit ca nume pentru cetatea Ierusalimului, țara lui Iuda, oamenii din Ierusalim ca întreg. Sionul e Israel, poporul lui Dumnezeu, nu numai Ierusalimul pământesc, dar și cel ceresc. Sionul desemneaza, în sens spiritual, Biserica lui Cristos-Fiica Sionului.
      Muntele Sionului e situat în partea veche a Ierusalimului, cu rezonanță istorică. În Muntele Sionului se află Foișorul cinei celei de taină. Era înconjurat de zidul vechiului oraș. În sec.xvi, Suleiman cel Mare pune doi arhitecți să rezidească zidurile Ierusalimului și ei lasă Muntele Sionului în afara zidurilor cetății, fapt ce le-a adus pedeapsa cu moartea. Regele David e înmormantat pe colina Sionului.
        Sion înseamnă și loc însorit, loc al închinării, loc al intrării în prezența Domnului prin laudă, prin slujire, bucurie, pasiune pură.

        Iată câte conotații ale Sionului! Asemenea acestui munte de neclintit, cu atâtea semnificații și tărie în timp, așa să fie și încrederea noastră în Dumnezeu, pe care o așteaptă o mare răsplătire!