"Acum dar rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea."
1 Corinteni 13:13

Gandul zilei 01.09.2021


”Căci înțelepciunea prețuiește mai mult decât mărgăritarele și nici un lucru de preț nu se poate asemui cu ea." (Proverbe 8:11).
    Apostolul Pavel le spunea corintenilor că printre ei nu sunt mulți înțelepți în felul lumii… Înțelepciunea poate fi lumească, sau duhovnicească. Înțelepciunea de sus nu se poate cumpăra, vinde, nu se compară cu valorile pământești.
    Iov vorbește despre înțelepciune ca fiind de negăsit și numai Dumnezeu știe de ea, îi cunoaște locuința, El i-a pus temeliile. Și e firesc să fie așa, pentru că El a întemeiat tot ce e sub soare, cu înțelepciune.
    Iov definește începutul înțelepciunii ca fiind frica de Domnul.
    În Dumnezeu, Creatorul tuturor lucrurilor și a legilor universului, este înțelepciunea. La El o găsim, în Cuvântul Lui. Scriptura, prin studierea ei, dă înțelepciune în neprihănire.
    Înțelepciunea se capătă meditând la Cuvântul citit, luând aminte la El, lăsându-ne călăuziți de El și experimentând trăirea lui.
    Înțelepciunea se cere de la Dumnezeu, suntem îndemnați la aceasta (Iacov1:5). Domnul a pus-o în inima lui Solomon, care i-o ceruse.
    Înțelepciunea nu se capătă dintr-o dată, întreagă și pentru totdeauna, ci încet, prin descoperire și experiența trăirii în ascultare de Cuvânt.
    Despre Domnul Isus aflăm cum creștea în  înțelepciune și statură. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înțelepciune, neprihănire, sfințire și răscumpărare.
    Este de folos însoțirea cu cel înțelept. Suntem sfătuiți să fim înțelepți ca șerpii. Înțelepciunea nu este proporțională cu vârsta. Trăirea fără înțelepciune ne costă.
    Înțelepciunea este alegerea ascultării de El în toate lucrurile. Să tindem cu toată inima la aceasta. Pentru că El ne vrea înțelepți în tot lucrul bun, cu roade vrednice de a Sa chemare.